Parlamento

Yeni Delhi Gezisi / Hindistan (Mart 2015)

Malumunuz ilk seyahatim geçen yıl Hindistan’ın en kalabalık şehri Bombay’a olmuştu ve hayat boyu unutamayacağım manzaralar ve tecrübelere şahit olmuştum. Bu sefer yolculuk başkent Yeni Delhi’ye oldu. Aslında Bombay’a gittiğimden beri Delhi’yi görenlerle hangisi daha iyi, daha kötü konuşmaları geçiyiordu. Artık bu yorumu net bir şekilde kendim yapabileceğim 🙂 Yeni Delhi Gezisi detaylarını yazdım..

Bildiğiniz gibi Yeni Delhi Hindistan’ın başkenti ve bu nedenle Bombay kadar kaos bir yer değil. Bu şehirde ara ara da olsa harika düzenlenmiş mekanlar görebiliyorsunuz. Özellikle parlamento ve elçilikler bölgesi Avrupa’yı aratmayacak kadar düzenli ve güzel. Bunların yanında yaşam biçimi ve kültürü ayni tabi 🙂

Her zamanki gibi Yeni Delhi Gezisi detaylarına hap bilgilerle başlayalım;

  • İstanbul – Yeni Delhi uçuş süresi : 5.5 saat
  • Hindistan Para birimi : Hindistan Rupisi ( INR ) , 1 dolar = 62 rupi
  • Yeni Delhi Alışveriş : Fiyatlar bize göre çok ucuz, bol bol ipek, deri alabilirsiniz. Pazarlık yapmadan hiçbirşey alınmamalı.
  • Yeni Delhi Havalimanı Şehir Merkezi Ulaşım : Taksi ve Rikşalar çok ideal ve ucuz

Yeni Delhi’ye İstanbul’dan THY her gün karşılıklı bir sefer düzenliyor.  20:00 da Atatürk Havalimanı’ndan kalkan uçak yerel saatle sabah 05:30 civarı Yeni Delhi’ye inmiş oluyor. Uçuş saatleri nedeniyle maalesef otelinizi 1 gun erkenden başlatmak zorunda kalıyorsunuz fakat eğer uçakta uyuma sorununuz yoksa gezmek için kayıpsız ve dolu bir gün sizin oluyor. Dönüşte ise sabah 06:45’te Delhi’den kalkan uçak İstanbul’a yerel saatle 11:25’te iniyor. Bu da size yine 1 fazla gece otel masrafı demek oluyor 🙂 Yani Hindistan’a gittiğinizde en büyük masraf olan konaklamaya toplamda net bir biçimde 1 gün fazla para ödemiş oluyorsunuz. Olsun, bu kültürü tecrübe etmeye değer.

Yeni Delhi Gezilecek Yerler;

  • Bangla Sahib
  • Swaminarayan Akshardham
  • India Gate
  • Humayun
  • Qutab Minar
  • Lodhi Bahçeleri
  • Lotus Tapınağı
  • Rajpath
  • Old Delhi
  • Red Fort

Öncelikle yukarıda da yazdığım gibi Hindistan’da en büyük harcama kaleminiz otel ve yemek olacak. Maalesef belgesellerde gösterdiği gibi buralarda yerel lezzetler tatmak, gezerken beğendiğin bir yere oturup birşeyler yemek hiç mümkün değil. Ülke genelindeki hijyen sorunu nedeniyle tatilinizi ve hatta hayatınızı riske atmak istemiyorsanız tek yol, otellerde ve ya daha önceden araştırdığınız lüks restoranlarda yemek. Etrafı gözünüzle gördüğünüzde ne demek istediğimi daha rahat anlayacaksınız 🙂 Hijyen sorununu bu şekilde çözdüğünüz takdirde eğer baharatlardan hoşlanıyorsanız Hint mutfağı tam size göre. Benim gibi baharat sevmiyorsanız ise yanınızda çubuk kraker getirmenizi öneririm ki sadece otelde Margarita Pizza ile karnınızı doyurmak zorunda kalabilirsiniz. 🙂

delhi yemek
Bi yemek yer miyiz? 🙂

Yeni Delhi Otelleri 

Delhi’de neredeyse tüm zincir otellerin bir şubesi bulunuyor. Hijyen ve güvenlik için buralarda konaklamanızı öneriyorum. Ben Hyatt Regency Delhi de kaldım. Temizlik, güvenlik ve konfor açısından tam puan verebilirim. Şehrin tam merkezinde değildi ama kısa taksi mesafeleriyle istediğiniz yerlere kolay ulaşabiliyorsunuz. Delhi’de aslında tam da bir şehir merkezi yok. Şehir parça parça konumlanmış ve siz nerede kalırsanız kalın hep bir yerlere uzak oluyorsunuz. Çok kalabalık ve karmaşık trafiği nedeniyle de epey vaktinizi trafikte geçirmek zorunda kalıyorsunuz.

Size uygun Yeni Delhi otelleri listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Delhi’de turistik mekanlar bölge bölge birbirinden ayrı kalmışlar. Genelde sık gezenler bilirler ki özellikle Avrupa’da şehrin merkezine ulaştığınızda yürüyerek nerdeyse heryere gidip önemli yerleri ziyaret edebilirsiniz. İşte tam da bu Delhi gibi çok geniş alanda kurulu bir şebirde maalesef mümkün değil. Gitmek istediğiniz yerlere hep taksi veya Rikşa isimli 3 tekerlekli motorlarla gidiyorsunuz. Neyse ki Hindistan’da taksiler çok ucuz hatta gördüğüm en ucuz yer burası olabilir. Yaklaşık 10km mesafe için 196 Rupi (3 USD) ödüyorsunuz. Havalimanı’nda çıkıştaki taksi şirketlerinden birinden taksi tutabilirsiniz. Bu yeni gelen biri için güvenli bir yol ki ön ödemeli yapıp ne ödeyeceğinizi peşinen bilebiliyorsunuz.

Taksi konusundaki 2. tavsiyem ise taksilerle günlük anlaşma yapmanız. Yani gezmek istediğiniz yerlerin listesini bir taksiye göstererek fiyat alın. Onun size verdiği fiyatı duyunca tesekkur edin ve gidin o size illa ki sen ne verirsin diye soracaktır ki işte o anda yaklaşık 5 te birini teklif edin 🙂 komik bir durum ama Hindistan’da bu işler böyle yürüyor bunu unutmayın. Ne alırsanız alın mutlaka pazarlık edin..! Biz 1000 rupi denilen bir hediyelik eşyayı 150 rupiye aldık ki 100 rupiye de alırdık ama bıktık bıraktık pazarlığı.:) siz düşünün artık..

Delhi’ye kadar gitmişken yukarıdaki standart gezilecek yerlere ilave Janpath (canpat) bölgesine de gitmenizi öneririm. Burada halk pazarı ve özellikle ipek, tekstil ve deri ürünleri bulabiliyorsunuz. Yan yana dükkanlar tamamı bu ürünleri ve hediyelikleri satıyorlar. Aslında bizim Mahmutpaşa, Tahtakale havasında bir yer diyebiliriz buraya. Ama pazarlığı sakın unutmayın. Minimum yarı fiyatına alabilirsiniz tüm ürünleri, hatta 5te1 e kadar gidiyor bu iş.

  • 2500 Rupi fiyat verilen ipek bir şalı 800 rupi’ye aldım.
  • Tanesi 650 rupi olan 2 şalı toplam 500 rupi’ye aldım.

Bunları yazıyorum ki pazarlıkta insaflı olmayın 🙂 inanın onlar hiç değil..

Bir diğer tavsiyem bayanlara 🙂 Hindistan’da bir çok yerde bulabileceğiniz Himalaya kozmetik ürünleri var. Ben tavsiye üzerine Ceren’e bir kucak aldım. Her biri 1-1.5 USD civarına geliyor bu kremlerin. Ceren ardından Türkiye’de 18TL ye satıldığını söyleyince bavul ticareti işine mi girsek diye düşünmeden edemiyor insan 😀

Bu topraklarda bir kast sistemidir almış yürümüş. Halk gerçekten perişan durumda ve bir kesim ise halka dayatılan ve asla sorgulatılmayan bu kast sistemine aykırı inanılmaz lüks hayatlar yaşıyor. Bombay kadar olmasa da Delhi’nin de her bir köşesinde sokakta inanılmaz kötü şartlarda yaşayan insanları görüyorsunuz. Bir de insandan daha çok değer verilen inekleri. Dünya’da eceliyle ölen tek inekler bu bölgede yaşıyor 😀

Bu yazıda gezilecek yerleri yazmama rağmen detaylarına pek girmedim aslında. Bu detayları zaten her yerde sık sık bulabiliyorsunuz. Benden de tespitleri olsun. Birkaç resimle veda edelim..

Bu arada unutmadan.. Dönüşte havalimanına giderken biletinizin çıktısını muhakkak yanınızda bulundurun. Havalimanı girişinde kontrol yapılıyor ve yanınızda değilse havalimanına bile sokmuyorlar. Orada masadaki çarşaf yolcu listelerinden adınızı bulmanız ve siz olduğunuzu ispat etmeniz gerekiyor.

Sigara içiyorsanız da çakmağınıza el koyuluyor 🙂 Sağlığa zararlı diye herhalde. Bu resimdeki ilginç makineler de havalimanının sigara içme alanlarında olan çakmaklar.

delhi çakmak

Gideceklere şimdiden iyi seyahatler dilerim. Yeni dünyalarda tekrar görüşmek üzere.. 🙂

 

Melih BİLDİREN

Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz:

https://www.facebook.com/dunyabuyuk

https://instagram.com/dunyabuyuk/

https://twitter.com/dunyabuyukcom

Hakkında Melih

Çanakkale’de doğmuş, hayatının 20 yılını İzmir’de geçirmiş, İstanbul’da yaşayan, D.E.U. İşletme Fakültesi Mezunu, Pazarlama İletişimi neferi, Havacılık tutkunu, Motosiklet aşığı, Pozitif, Gülmeyi ve konuşmayı seven, Ceren’in eşi,

Bunu okudunuz mu?

Atina Gezilecek Yerler

Atina’yı ilk gördüğümde “Ana! İzmir’in aynısını yapmışlar” demiştim 🙂 İşte bu şehir tamamen bizden biri …

Fethiye Gezilecek Yerler

İnsanoğlunun aklına tatil denince ilk akla gelen deniz, kum, güneş üçgenin buluşması gelir. Malum yoğun, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.