Şanghay – Dünya’nın Yeni Başkenti

Şanghay‘a gideli epey oldu ancak yazmaya fırsat bulabiliyorum. Aslında Çin benim hep merak ettiğim bir yer olmasına rağmen yine de pek ilk sıralara yazmadığım seyahat noktalarındandı. Bir bahane oldu ve atladık gittik Şanghay’a. Çin’in başkenti Pekin olsa da Uzakdoğu’da paranın başkenti Şanghay. Para diyorum ya aslında buradaki paraya başka bir ad koymak lazım çünkü gerçekten öyle böyle bir paradan bahsetmiyorum. Çok para çok. Öyle ki burada yaşayan ve 1 günlüğüne birkaç milyon dolar harcamaya Avrupa’ya giden sayısı azımsanacak gibi değil bu şehirde. Yani bizim eski balıkçı kasabası Şangay, artık dünyanın başkenti olma yolunda koşar adım ilerliyor.

Neyse ne derler zenginin parası züğürdün çenesini yorarmış 🙂 bu kapitalist girişten sonra biz konumuza dönelim.

Önce ufak hap bilgilerle başlayalım;

  • İstanbul-Şanghay uçuş 10 saat sürüyor.
  • Saat farkı: bizden 5 saat ileride
  • Para birimi Yuan (CNY veya RMB)  1 TL = 2.2 RMB
  • Metro ulaşımı gayet gelişmiş. Birçok yere metro kullanabiliyorsunuz.
  • Genel olarak bizden bir tık pahalı bir şehir.
  • Havalimanı – merkez ulaşımı için kolay alternatifler var. Detayları yazıda.
  • Çinliler pek İngilizce bilmiyor. Bu epey sorun olabiliyor. Detayı yazıda.
  • Zincir mağazalar hariç pazarlık oranı 10 a 1. Yani size söylediği fiyatın ortalama 10 da 1 ine alabilirsiniz.
  • Çin’de sosyal medya (FB, Insta, Twitter) kullanımı yasak. VPN kullanmanız gerekiyor.
  • Şanghay gezi süresi ortalama 3 tam gün.

Öncelikle belirtmeden geçmeyelim. Çin’e gitmeniz için Çin vizesi almanız gerekiyor. Bu da tek giriş 80 USD, iki giriş 110 USD ye mal oluyor size. Tabi ortalama 1 hafta da bekleme süresi var. Bunun detaylarına başka bir vize yazısında yer vereceğim.

Yine bir gece uçuşu için düştük yollara. Uçağımız gece 00:50 de Atatürk’ten kalkacak. Bu uzakdoğu uçuşları kalkış saati açısından çok avantajlı oluyor. Genel olarak gece yarısı olduklarından uyumakta zorluk çekmiyorsunuz. 2. adresim olan havalimanında uçağı beklemeye başladım.

Şanghay Boarding

10 saat sonra Şanghay Pudong havalimanına iniyoruz. Tabi oraya vardığımızda saat farkının da etkisiyle akşamüzeri 4-5 civarına denk geliyor. Eğer uçakta hep uyuduysanız benim gibi, gel de şimdi gece tekrar uyu. 🙂 Havalimanı şehrin epey dışında arabayla 40dk kadar sürüyor fakat Şanghay’da gelişmiş bir toplu taşıma ağı var. Bu sayede havalimanından merkeze rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Bunlar için 3 farklı yol var. Maglev (Manyetik süper hızlı tren), taksi, otobüs. Bunlardan birini seçebilirsiniz.

Bu noktada Maglev’den bahsedeyim kısaca. Hani bu videolarda gördüğümüz, yere temas etmeden uçar gibi giden trenler var ya işte o. Şehir merkezine ortalama 8-10dk da varıyor bu tren. Fiyatı ise tek yön 50 RMB. Hani bu varken diğer alternatifleri düşünmeye bile değmez. İnsanın kaç kere böyle bir fırsat geçer ki eline, değil mi? 🙂 Taksiyle ise 150 RMB civarında bir tutar ödemeniz gerekecek.

Taksi demişken hemen bir tavsiye ile devam edeyim. Şimdi bu ülkede halkın birçoğu İngilizce bilmiyor. Özellikle taksiciler hiç. Bu nedenle yanınızda gezeceğiniz yerlerin, otelinizin çince adresleri ve isimleri çıktı olarak bulunsun. İnanın Radisson gibi Hilton gibi en bilinen şeyleri bile anlamıyorlar.

Şanghay’a artık vardık. Uçuşun da sersemliğiyle merkezdeki otelime vardım. Şimdi bu doğu’ya olan uçuşlarda insanların jetlag dediği şey başınıza gelebilir. O nedenle hemen kendinizi yoracak aktiviteler yapmanızı öneririm. Ben de öyle yaptım ve otele yerleşip, bir duş alıp fırladım sokağa. Bol bol yürüyüp ilk gece etrafı keşfetmeye başladım.

the bund panaromik

Küçük bir not ta para meselesi için gireyim. Giderken yanınızda dolar veya euro olsun. Piyasada tek geçen para Yuan (RMB) bu nedenle paranızı RMB ye çevirmeniz gerekecek. Piyasada çok farklı kurlar geziyor dikkatli olun. Genel olarak büyük otellerin lobilerinde exchange bankamatikleri var. Biz her gün günlük ihtiyacımızı oradan çevirip öyle dışarı çıktık. Şehir güvenli olsa da yan kesicilik biraz meşhurmuş. Bu nedenle paranızı farklı ceplerde muhafaza edin siz, ne olur ne olmaz 🙂

Şanghay’da özellikle Nanjing Road civarında bir otel ayarlarsanız yürüyerek birçok noktaya ulaşabilirsiniz. Benim kaldığım otel Radisson Blu New World oteldi. Nanjing Road ve People meydanının hemen yanında olması bana büyük avantaj sağladı. Otel fiyat ve detaylarına Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Henüz detaylara inmeden gezilecek yerlere madde madde bakalım;

  • Nanjing Caddesi
  • The Bund (sahil kenarı)
  • The Oriental Pearl Tv Kulesi
  • Yuan Yuan Bahçeleri
  • People Meydanı
  • Şanghay Müzesi
  • Jade Buddha Tapınağı
  • Fake Ürün Pasajı (580)

Koskoca Şanghay’da bu kadar mı yer var? Aslında illaki daha vardır ama Şanghay Uzakdoğu’nun Manhattan’ı olmuş ve tam anlamıyla bir batı şehri çıktı benim karşıma. Yani Çin kültüründen çok kapitalizmin binalaşması ve gelişmiş şehirlerinden biri. O nedenle eğer etnik bir gezi istiyorsanız burası doğru adres değil kesinlikle. Gökdelenlerle dolu şehirde Çin ve Uzakdoğu kültürünü yansıtan yer sayısı bir elin parmakları kadar diyebilirim.

Ben yapmadım ama yanımdaki arkadaşlarım Hop on Hop Off denilen 2 katlı otobüslere binmeyi tercih ettiler. Akşam döndüklerinde de ne kadar faydalı birşeyi kaçırdığımı anladım. Burada 3 adet hatta çalışıyor bu otobüsler. Fiyatları da 13 EUR civarı. Yani Avrupa ülkelerine göre epey ucuz burada bu iş. Bu 3 hat boyunca neredeyse bütün şehri görebiliyorsunuz. İsterseniz duraklarda inip gezip sonraki otobüslere yine binebiliyorsunuz aynı biletle. Benim tavsiyem gittiğiniz ilk günü bu otobüslerde geçirin. Zaten az olan gezecek yerleri şöyle bir görürsünüz. Diğer günlerde de beğendiklerinize kendi planlamanızla yine detay için gidersiniz.

Hopon Hopoff Shangai

Bu arada detaylara geçmeden Çin’de internet kullanımı ile ilgili de uyarımı yapayım. Bu ülkede sansürün en dibi uygulanıyor maalesef. Çin siteleri hariç diğer batılı sitelere ulaşım konusunda ciddi zorluklar var. Özellikle hiçbir sosyal medya hesabınıza ulaşamıyorsunuz. Bu da bizler gibi her anını internette geçiren insanlar için epey zor oluyo. Çeşitli VPN programları denedim ama ben hiçbirinde başarılı olamadım ve orada kaldığım süre boyunca dünyadan bihaber yaşadım diyebiliriz. Size de gitmeden Çin’de çalışan VPN uygulamalarıyla ilgili araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

Hadi geçelim gezilecek yerlerin detaylarına..

Nanjing Road ( Pedesterian Street )

Bu Nanjing Caddesi East-West olarak ayrılan upuzun bir cadde. Caddenin bir bölümü Taksim İstiklal Caddesi tadında araç trafiğine kapalı bol bol insanın olduğu bir yaya caddesi. İşte buraya geldiğinizde Çin’in neden dünyanın en kalabalık ülkesi olduğunu anlayabiliyorsunuz. Allahım o ne insan bolluğu. Özellikle akşam saatlerinde burada yürümekte zorlanabiliyorsunuz. Cadde boyunca sağlı sollu restoran, AVM ve mağazalar var. Bol ışıklı bu caddede saatlerce sıkılmadan vakit geçirebiliyor insan.

Cadde boyunca çok fazla seyyar satıcı ve masaj simsarı var. Turist olduğunuz 100m den belli olduğundan otomatikman hepsinin radarında yer alıyorsunuz. Özellikle erkekseniz masajcılar! hiç peşinizi bırakmıyorlar. Bu konuda sizi uyarmalıyım ki bu insanlara asla kanmayın. Çok fazla hırsızlık vakası oluyormuş. Sizi alıp götürüyorlar ve donunuza kadar soyuyorlarmış. O yüzden siz boşverin masajı yolunuza devam edin. 🙂

Bu caddeyi ortalama 25dk da yürüyerek sahil kenarındaki manzara izleme alanı olan The Bund’a ulaşabiliyorsunuz.

The Bund 1

The Bund (Sahil Kenarı)

Bu bölge özellikle akşamları binlerce insanın müthiş bir şehir manzarası izlemek için akın ettiği bir yer. Nehrin kenarında ışıl ışıl bir Şanghay manzarasında fotoğraf için ideal.

Nanjing’den geldiğinizde kalabalık sizi korkutmasın. 100m kadar sağa veya sola yürüyün fotoğrafınızı rahat rahat çekebilirsiniz. Boşuna o kalabalığa girmeyin derim.

The bund 2

 

Bu sahil boyunca birçok ünlü ve ikonik mimariye sahip binayı görebilirsiniz. Şanghay Posta Binası, Çin Ulusal Bankası bunlardan bazıları.

The Bund

Aynı zamanda bu bölge Şangay’ın eski finans merkezi bu nedenle New York Wall Street’teki boğa heykelinden bir tane de buraya dikmişler. E malum Çin 🙂 Burada heşeyin bir feyki var. Heykelin önünde foto çektirmek için insanlar sıra bekliyor. 🙂

The bund bull

Nehrin karşısına geçebileceğiniz ilginç bir tünelin de girişi de burada. Karşıya geçmek için kullanabilirsiniz. Biz 2 akşam yürüyüş sonrası bu tünel girişinin hemen yanındaki Starbucks’ta kahve içmiştik. Geleni geçeni seyredip serin serin oturabilirsiniz 🙂

Yu Yuan Bahçeleri (Yu Gardens)

Bu bölge benim Şanghay’da en hoşuma giden yer oldu diyebilirim. En azından şehrin keşmekeşinden kurtulup eski Çin mahallesi kıvamındaki bu bölgede gezinti yapabilirsiniz. Bu bölge 400 yıl önce Ming Hanedanlığı döneminde kurulmuş. Bölgede Çin lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlar, hediyelik eşya dükkanları yer alıyor. Ara sokaklarda bol bol yürüyüş yapın derim.

Burada aynı zamanda Çin’den dünyaya yayılan doğa ve eşyaların belirli orantı ile konumlandırılmasıyla enerjinin ortaya çıktığına inanılan Feng Shui felsefesinin vücut bulduğu uygulamaları da göreceksiniz. Size 360 derece büyük ciddiyetle çektiğim bir video göstereyim 🙂

Nanjing Road kısmındaki uyarımı yineliyorum. Sizinle arkadaş olmaya çalışıp biryerlere davet eden kadın erkek kim olursa şüpheci olun. Çünkü turist silkeleme denilen taktikler burada da yapılıyor. Sizi çay içmeye davet edenle gidip 50 USD hesap ödemeyin sonra. 🙂

 

Fake Ürün Pasajı (580)

Bence en çok ilginizi çekecek yerlerden biri burası olacak diye düşünüyorum. Hani hep Çin malı deyişi vardır ya. Aslında son yıllarda ülke olarak kaliteli üretime geçse de hala taklit ürünün merkezi bu Çin. Bu anlamda Çin’de 2 merkez var biri Gouangzo biri de Şanghay.

580

Şanghay’da da bu ürünleri bulabileceğiniz en baba yer 580 diye isimlendirilen aslında Nanjing Road 580 numarada yer alan çakma ürün pasajı. Bu pasaj 4-5 katlı, içeride yüzlerce küçük dükkan olan bir yer. Tarz olarak bizim Halep ve Atlas pasajlarını andırıyor. Burada ana kalem olarak yaklaşık 7-8 dükkan çeşidi var. Çanta, t-shirt, elektronik, ayakkabı, saat, mont, iç çamaşırı, vb 1-2 daha çeşit dükkan var. Her kategoriden de herhalde 50 farklı dükkan vardır birebir aynı ürünleri satan.

Yani, bir dükkanda fiyatta anlaşamadıysanız korkmayın, tüm dükkanlarda aynı ürün var. Şimdi gelelim asıl konuya, pazarlık. Biz hep deriz ya pazarlık sünnettir 🙂 İşte bu deyiş burada çok işinize yarayacak. Beğendiğiniz bir ürünü 10 da 1 ine almıyorsanız bilin ki kazıklanmışsınızdır! Bakın bu çok net. İnanın ben ve arkadaşım pasajdaki her dükkanı makara olsun diye gezdik ve almayacağımız 10 larca ürün için uzun uzun pazarlıklar yaptık. 🙂 Benim için Şangay’ın en eğlenceli kısmı buradaki alışverişimdi. Bazı ürünler hele o kadar komik fiyatlara düştü ki almadan edemedim artık 🙂 Çin’den herşeyi al elektronik alma diye bir laf vardır, o konuya da dikkat edin derim. Gerçi ben 3-5 dolara kadar düşünce 1-2 bluetooth hoparlör aldım ama canavar gibi çalışıyorlar. Karar sizin.

Ha birde saat alma fikriniz varsa denetimlerden ötürü tezgahtaki saatler hep çakma, niyetinizi belli ederseniz iyi marka saatler için ya tezgah altından çıkarıyorlar, ya da sizi üst katlardaki depolarına götürüyorlar. Yine pazarlığı unutmayın.!

Size düşürdüğümüz bazı fiyat örnekleri yazmak istiyorum ki başkalarından duyabileceğiniz ” abi daha inmiyorlar! ” “abi adam neredeyse beni dövecekti.!” gibi söylemlerin ötesinin olduğunu bilin. Belki de bizden de ucuza alan bile olmuştur.

Bu arada bu benim fikrim ama buradaki bazı ürünlerin sahte olduğunu düşünmüyorum. Çünkü kaliteleri 0 kadar yüksek ki Çin’deki büyük markaların üreticileri tarafından el altından piyasaya sürüldüğünü düşünüyorum.

North Face yağmurluk: Başlangıç fiyatı 1100 RMB (yaklaşık 180 USD), son fiyat 60 RMB ( 10 USD)

Tshirtler : 200-250 RMB den 25-40 RMB ye düşüyorlar.

Beat by Dre Bluetooth Hoparlor: 150-200 RMB den 30 RMB ( 4 USD )

Çantalar : çok marka var ama ortalama 8-10 da bire alabilirsiniz.

Yani sözün özü, onların numaralarını yemeyin. İlk 10 da biri fiyatı çekin inebildiği kadar indirin. Sonra almayın çıkın. Bir sonraki dükkanda artık alt eşiği biliyorsunuz ordan aşağı devam edin. 5 dükkan sonra en iyi fiyata ulaşacaksınız 🙂

 

People Meydanı

Bu meydan belediyenin ve Şangay Müzesinin de olduğu Şangay’ın Taksim meydanı diyebilirsiniz. Şehrin merkezi olarak kabul edilen bu yerin yanındaki People’s Park’ta da güzel güzel yürüyebilir hava alabilirsiniz. Meydandaki Şanghay Müzesi’nde Çin’in 5000 yıllık tarihine ışık tutan önemli eserler var. Müzeseverseniz kaçırmayın.

People meydanı

The Oriental Pearl Tv Kulesi

465 metrelik bu ikonik kuleden şehre panaromik bir bakış atabilirsiniz. 220 RMB karşılığında kulede bulunan 3 seyir terasına ve alttaki Şehir Müzesine giriş yapabilirsiniz. Fakat kuleye çıkmayı düşündüğünüz günü seçerken hava durumuna muhakkak göz atın. Çünkü genel olarak kirli ve nemli bir havası var bu şehrin. Yani yukarı çıkıp hiçbirşey görmeden inebilirsiniz. Ben gittiğimde maalesef böyleydi o yüzden çıkmaktan vazgeçtim.

The Pearl sangay

Aynı zamanda kuledeki restoranlarda öğle veya akşam yemeği de yiyebilirsiniz. Bunların fiyatları ise 300 RMB civarında.

revolving sangay

Jade Buddha Tapınağı

Bu tapınak Çinlilerin çok önem verdiği beyaz yeşim taşından yapılan devasa 2 buddha heykeline ev sahipliği yapıyor. Çinliler bu taşın insanda negatif enerjiyi yok ettiğine inanıyorlar. İçeride herzamanki gibi foto çekmek yasak. Tapınak şehir merkezinin biraz dışında kalıyor. Bu nedenle en başta bahsettiğim turist otobüslerine binerseniz buraya da kolayca gidebilirsiniz.

Jade Buddha Şangay

Yukarıda yazdıklarım haricinde kendinize bu şehirde yapabilecek şeyler bulabilirsiniz. Özellikle lüks marka arayışınız var ise bu şehirde tüm dünya markalarını bol bol bulabilir ve alışveriş yapabilirsiniz. Yine de gezmek için Şanghay’a 3 tam gün ayırırsanız yeterli olacaktır düşüncesindeyim.

Gidecekler için şimdiden iyi seyahatler..

Melih BİLDİREN

 

Hakkında Melih

Çanakkale’de doğmuş, hayatının 20 yılını İzmir’de geçirmiş, İstanbul’da yaşayan, D.E.U. İşletme Fakültesi Mezunu, Pazarlama İletişimi neferi, Havacılık tutkunu, Motosiklet aşığı, Pozitif, Gülmeyi ve konuşmayı seven, Ceren’in eşi,

Bunu okudunuz mu?

Atina Gezilecek Yerler

Atina’yı ilk gördüğümde “Ana! İzmir’in aynısını yapmışlar” demiştim 🙂 İşte bu şehir tamamen bizden biri …

Fethiye Gezilecek Yerler

İnsanoğlunun aklına tatil denince ilk akla gelen deniz, kum, güneş üçgenin buluşması gelir. Malum yoğun, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.