Varşova Kültür ve Bilim Sarayı – Stalin Kazığı

Çok yoğun olan bir zat olarak planladığım şekil ve zamanda yazamamanın dayanılmaz hafifliğiyle, utanmadan anlatmaya devam ediyorum. Efenim Varşova’da geçirilecek kısa veya uzun süreli ikametlerde kesinlikle atlanmaması gereken bir yapıdan bahsedeceğim Varşova Kültür ve Bilim Sarayı.

Konum itibariyle ulaşımı oldukça kolay, Warszawa Centralna Tren İstasyonu’ndan yürüyerek beş, kaldığımız İbis Otel’e yirmi dakika yürüme mesafesinde.

Eski adıyla Stalin Sarayı ve halk arasındaki nam-ı diğer Stalin Kazığı olarak adlandırılan şu an ki adıyla Kültür ve Bilim Sarayı’ndan, Pałac Kultury i Nauki‘den söz ediyorum. Yapı aslında bir nevi abide gibi Varşova’nın tam ortasında yer alıyor. Varşova insanının pek hoşnut olmamasına karşın simgeleşen ve ben de dâhil özellikle yurtdışından gelen turistlerin es geçmediği bir olgu olmuş zamanla.

Joseph Stalin tarafından Sovyetler Birliği halkının Polonya halkına bir armağanı olarak yaptırılan ve 1955 yılında tamamlanan saray, 231 metre yüksekliğiyle Polonya’nın en yüksek ve Avrupa’nın ise sekizinci en yüksek binası olması nedeniyle ilgi odağı konumunda. Komünizmin etkilerini ortadan kaldırmak için uğraşan Polonyalılar saray kulesinin dört bir yanına saatler koymuş, yetmemiş canı sıkılmasın misali etrafına yüksekliği ve görkemini gölgede bırakacak gökdelenler dikmişler.

Şu anda tam anlamıyla kültür ve sanat merkezi konumunda olan saray bünyesinde tiyatro, opera, resim ve fotoğraf başta olmak üzere birçok sergi salonu, yüzme havuzu, sinema, kongre salonları ve konferans merkezlerini barındırmakta ve akşamüstü havanın kararmasını müteakip mavi ağırlıklı ışıklandırmasıyla Varşova’nın her yerinden dikkatinizi çekebilmekte.

En yüksek yeri olan terasa çıkış için cüzi sayılabilecek bir ücret olarak 20 PLN (1 PLN ~ 0,7TL) ödemektesiniz. İki asansör ile sadece terasa çıkılmaktadır. Kalan zilyon asansör diğer amaçlarla kullanılan katlara yolculuk ediyor. 09:00 gibi sabah erken bir vakitte gitmemize rağmen üç, dört tur asansör sırası beklemek zorunda kaldık. Bu nedenle ziyaret öncesinde karşılaşabileceğiniz yoğunluğu hesaba katmakta fayda var. Terasa çıktığınızda Polonya’nın coğrafi yapısı nedeniyle Varşova’nın dört bir yanını rahatlıkla görebilmektesiniz. Bu kadar fazla düzlüğün olduğu bir ülke pek yoktur sanırım.

Varşova Kültür ve Bilim Sarayı ‘ndan manzara izlemenin yanında her zamanki şehir kültürsüzlüğüyle karşınıza çıkan densizlerin duvarlara yazdığı saçmalıklar veya etrafa attığı çöpler canınızı sıkabilir. Aldırış etmeden şehir kültürlüsü olarak harekat edin 😉 Duvara yazılan Kamil ismini görerek irkilmem ile bizimkilerin olmadığını anlamam arasındaki can sıkıntımı es geçersek oldukçe keyifli zaman geçirdiğimi iddaa ediyorum..

Terasta çekilen seyri sefa sonrasında, binadan ayrılmadan önce birinci katta asansörlerden inildiğinde karşıda bulunan market ve hediyelik eşya dükkânından alacağınız magnet, shot bardağı, mug, kartpostal ve bilumum hatıra mahiyetindeki obje ile fütursuzca mutlu olabilirsiniz 🙂

Adres: Pałac Kultury i Nauki, plac Defilad 1, 00-901 Warszawa, Poland

GPS Koordinatları: 52°13’54.5″N 21°00’21.6″E

Telefon: +48 22 656 76 00

İnternet Sitesi: http://www.pkin.pl/

Ziyaret Saatleri

Pazartesi-Salı-Çarşamba-Perşembe: 09:00-20:00

Cuma-Cumartesi-Pazar: 09:00-23:30

 

Özgür kalın..

Uçman OKTAY

Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz:

https://www.facebook.com/dunyabuyuk

https://instagram.com/dunyabuyuk/

https://twitter.com/dunyabuyukcom

Hakkında Uçman Oktay

İstanbul'da domuş, hayatı boyunca Türkiye'yi dolaşmış, Ankara'da yaşayan ama aklı İstanbul'da olan, bilgisayar mühendisi, PhD adayı, az yazılımcı, çoğunlukla sistemci, havacılığa sempati duyan, dizi ve film aşığı, gezmeyi sevdiği kadar uyumayı sevmeyen, Manolya'nın nişanlısı..

Bunu okudunuz mu?

Atina Gezilecek Yerler

Atina’yı ilk gördüğümde “Ana! İzmir’in aynısını yapmışlar” demiştim 🙂 İşte bu şehir tamamen bizden biri …

Fethiye Gezilecek Yerler

İnsanoğlunun aklına tatil denince ilk akla gelen deniz, kum, güneş üçgenin buluşması gelir. Malum yoğun, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.