Bangladeş / Dhaka – Nasıl Gidilir? ve Şehirde Ulaşım

Ulaşım nasıl en rahat olur? Ne kadar Sürüyor? Seyahat Önerileri

Türkiye’den Dhaka’ya gidecekseniz en kısa ve rahat yol, Türk Hava Yolları’nı kullanarak her gün Dhaka’ya direkt uçabilirsiniz. Giderken toplam uçuş süresi 7:30 saat civarında sürüyor. Uçakta yolcular genellikle İstanbul’u aktarma merkezi olarak kullanan Avrupa ve Ortadoğu bölgesinden ülkelerine dönen Bangladeşliler oluşturuyor. Ticari fırsatlar için giden Türk yolcu sayısı da azımsanmayacak kadar fazla.
Sabah 4 civarında havalimanına iniş yapıyorsunuz. Havalimanı eski bir otogar lükslüğünde.

Ülkeye Giriş İşlemleri

Ülkeye Türk vatandaşları kapıda 50 dolar ödeme yaparak giriş yapabiliyorlar. Öncesinde uçakta dağıtılan formları doldurmanız gerekiyor. Girişte sıra bir hayli fazlaydı. Biz 4 kişi giriş işlemleri yapılırken lounge’da dinlenmeye çekildik ama normal bir ziyaretçi için sırayı beklemek sıkıcı olabilir.
Polislerin ve diğer herkesin Türk pasaportuna saygısı ve hürmeti sonsuz. Sıkıntısız şekilde ülkeye girebilirsiniz. Zaten beyazsanız birçok konuda bu ülkede bir adım öndeymişsiniz hissine kapılıyor insan. Üzücü bir durum ama hayatın gerçekleri. Kendi içlerinde çok katı bir kast sistemi olmalı ki sizin bir temizlik yapana selam vermeniz onun o gün akşama kadar mutlu olabilmesi için yetiyor bazen. Havaalanından çıkar çıkmaz askerler tarafından beklenen demir parmanlıkların ardında yüzlerce kişi gelenleri karşılamak için bekliyor. İlginç manzaralar burada başlıyor.

dhaka havalimanı

Biz havalimanından çıkış yaparken Hac yolculuğundan dönen yolcuların uçağı da inmişti. Bu kadar fakir ve gelir seviyesi düşük ülkede hac yolcu sayısı fazla olduğunu görünce şaşırmıştım. Sonradan öğrendim ki Suudi Arabistan belli dönemlerde işçi ihtiyacını karşılamak için buradan çok sayıda işçiyi yatacak 1-2 m2 alan ve günde 2 öğün yemek karşılığında taşıyıp kutsal topraklarda çalıştıyor, karşılığında ise kazançları ile ömürleri boyunca hayal bile edemeyecekleri hac yolculuğuna giden fakir ama mutlu aynı zamanda şanslı birer insan olarak ülkelerine döndüklerini öğrendim. İmanlarına saygı ile havalimanından ayrılıyoruz. Çıkarken bizim valizlerimizi aramdan geçmemize izin veriyor Bangladeş polisi.

Dhaka otobüs

Havalimanı’ndan Şehre Ulaşım

Havalimanın’dan şehre ulaşmak için şirketin arabasını ve şoförünü kullanıyoruz. Eğer sınırları zorlamayı sevmeyen biriyseniz otel konusunda çok seçeneğiniz yok. Askeri bölge içinde olan Radisson ve merkezde olan Westin olmak üzere 2 seçenek üzerinde karar kılabilirsiniz. Ülkede ulaşım ve diğer pekçok kalem ucuz olduğu için gitmeden önce otelinizden şoförlü bir araç isteyiniz. Toplu taşıma ve kendinizin kullanacağı bir araç kiralama bu ülkede çok da tavsiye edilen bir ulaşım yöntemi değil.

Şehir içi en rahat ulaşım. Toplu Taşıma ve Taksi 

Havalimanın’dan otelinizi geldiyseniz şehir içinde yine en iyi ulaşım yöntemi şoförlü bir araç kiralamanız. Şehrin Gülşen bölgesi en gelişmiş bölgesi olarak kabul ediliyor. Eğer yukarıdaki 2 otel haricinden bir yerde konaklayacaksanız bu bölgede olması çok daha güvenli ve görece rahat olacaktır.

 

Bangladeş – Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler yazısı için Tıklayın..

Bangladeş – Nerede ne yenir? yazısı için tıklayın..

 

Kamil Mehmet ÖZKAN

 

Bu yazı ilk olarak yazarın kendi sitesi olan www.notdefteriblog.com sitesinde yayınlanmıştır.

Hakkında Kamil Mehmet Özkan

Bursa doğup, İstanbul'da yaşayan, İşletme sonrası Yeni Medya'ya yönelmiş Dijital Dönüşüm Uzmanı Fotoğraf ve Gezme tutkusu Kahve ve çay'dan anlar Seyahat sektörü hobisi Her zaman keşfedilecek yeni bir şeyler peşinde

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.